Kun luonto ja tunturit ovat lähellä

09.09.2023

Kun luonto ja tunturit ovat lähellä, voi niihin helposti lähteä vaikka illastakin ja työpäivän päätteeksi. Meillä viikonloppu aloitettiin Särkitunturin valloituksella. Ja mitä parasta, illasta siellä ei ollut kuin ihan muutama meidän lisäksemme. Päivällä olikin kuulema ollut todella vilkasta, mikä on ymmärrettävää, sillä olihan eilen upea päivä, ruskasesonki alkanut ja pääsy tunturiin tehty helpoksi monenlaiselle liikkujalle.

Särkitunturi on tullut viime vuosina näkyvämmäksi ja helpommin saavutettavaksi. Harvan tunturin lähtöpisteessä parkkipaikkoja on sellainen määrä ja palveluteltta tarjoamisineen. Rakennettua on siis enemmän, mikä tekee lähtötilanteesta erilaisen entisaikoihin verrattuna. Tuntuu kuin lähtisi johonkin huvipuistoon. No, toisaalta ilmainen luonnon huvipuistohan siellä odottaakin.

Minulle Särkituntirin on kaikesta tästä huolimatta yksi suosikkituntureistani. Missään toisessa tunturissa en saa nähdä ja kokea niin paljon sykähdyttäviä ja kauniita yksityiskohtia ja näkymiä. Koko tunturi on kuin luonnon taideteos, jossa riittää ihmeteltävää ja ihasteltavaa. 

Särkitunturi on ennen ollut minulle se juoksutunturi, sillä sinne on helppo juosta. Koska juoksu on minulla edelleen kiellettyjen listalla, koin kävelyn myötä tunturin nyt eri tavalla. Havainnoin entistä enemmän ja samoilin tunturin huipulle siellä täällä. Huomasin jopa yllättäviä vesistöjä, joita en ollut aikaisemmin huomannut. Sain myös tervehtiä viime viikonlopun Juvanrovaa, joka näyttäytyi ihan eriltä nyt, kun se oli minulle jo tuttu.

Oli ihana olla kokemassa ilta-auringon laskua tunturin huipulla ja käpsytellä takaisin illan jo hämärtyessä. Sai olla osa vuorokauden vaihtelua jälleen kerran. Vielä kun tunturin valloituksen päätteeksi menimme kokemaan Pallasjärven Punaisen hiekan yötilaan siirtymisen, päivämme sai ikimuistoisen ja kauniin päätöksensä.

Sen lisäksi että meillä täällä Lapissa eri vuodenajat muuttavat luontokokenusta, niin tekevät myös eri vuorokauden ajat. Ja siitä saa Lapissa ikänsä samoillutkin aina uusia kiksejä ja mielihyvän tuntemuksia.