Lappi on täynnä mahdollisuuksia

17.10.2020

Lappi on täynnä mahdollisuuksia. Lappi on täynnä nähtävää ja koettavaa. Lappi on yhtä kuin luonto. Juuri luonto tekee Lapista niin ainutlaatuisen ja poikkeuksellisen. Lapin luonnolle on olemassa tietyt piirteet, jotka erottavat sen muusta Suomesta. Siihen kuuluvat erityisesti tunturit ja luonnon eräänlainen karuus ja autenttisuus. Vaikka nämä piirteet ovat läsnä kaikkialla Lapissa, löytyy Lapin maamme välillä vaihtelevuutta ja erilaisuutta, joidenka kokeminen hyvällä tavalla koukuttaa ja motivoi näkemään enemmän.

Jokainen tunturi täällä Lapissa on erilainen, ja siksi jokainen kokemus tunturissa on ainutlaatuinen. Jokaisella Lapin kunnalla ja kylällä on tarjottavana meille uusia kokemuksia ja elämyksiä. Näin poikkeuksellisena aikana, kun matkustusintoamme ja kokemustemme kartoittamista on eräällä tavalla rajoitettu, meillä kaikilla on loistava mahdollisuus tutustua, vierailla ja kokea kaikkea sitä, mitä Lappi meille voi tarjota. 

Moni suomalainen rakastaa matkustamista ja sitä, että voi bongailla maailman eri kolkkia ja nähdä luonnon monimuotoisuutta. Nyt meillä on ainutlaatuinen mahdollisuus keskittää tämä bongailu kotimaahamme ja erityisesti Lappiin ja sen tarjoamaan luontoon. 

Itse koin muutama päivä sitten minireissun Kilpisjärvelle, jossa näin syntyperäisenä lappilaisenakin sain kokea elämyksiä, jotka pysähdyttivät, lumosivat ja antoivat minulle energiaa normaali arkeen. Sain nähdä ja kokea ns. turistina pienen ja rauhallisen kylän, jonka voimavara ja vahvuus ovat jylhät ja sanoinkuvaamattoman kauniit tunturit; Saana, Pikku- ja Iso-Malla sekä niiden ympärillä olevat veden eri olomuodot järvineen, puroineen sekä putouksineen. Lisäksi Norjan ja Ruotsin läheisyys antoivat kylälle kehykset, joiden ihasteleminen jo pelkällä näkemisellä loi mielihyvää ja onnellisuutta. 

Sain taas kerran ymmärryksen sille, miten paljon kaunista, kiehtovaa ja voimaannuttavaa Lapin luonto voi meille tarjota. Ja samalla minulle heräsi suuri uteliaisuus ja mielenkiinto kokea ja nähdä lisää. Kotikyläni, Sirkka ja sen ympäröimät Levi- ja Kätkätunturi sekä lähitunturit Pallaksen ja Ylläksen alueilla rauhoittavat jo mieleni ja saavat minut tutumman luonnon äärellä rauhoittumaan ja voimaan hyvin. Mutta välillä on hyvä suunnata myös muualle ja kokea toisenlaisia luonnon tarjoamia elämyksiä ja kauneutta.

Jos ottaisimmekin nyt tavoitteeksi bongailla mahdollisimman monta Lappi-kohdetta sen sijaan, että haikailemme maailman ääriin. Nyt jos koska on sen aika! Lappi ja Lapin luonto tarjoaa meille parastaan, oli vuodenaika mikä tahansa! Vuodenajat muuttavat luontoamme ja näin tarjoavat meille lukuisia uusia, erilaisia luontokokemuksia. Jo siinä on aihetta bongailulle! ❤️