Pidäthän huolta itsestäsi!

20.02.2019

Eräs itselleni läheinen ja rakas ihminen tuumasi pari päivää sitten, että voi, kun hänellä on hyvä mieli, ja kestäisipä tätä pitkään. Itsellenikin tuli kuulemastani hyvä mieli, ja toivoin mielessäni, että kestäisipä hänen hyvä mielensä tosiaan pitkään. Hänen sanomisensa jäi elämään sisälläni, ja luonnossa liikkuessani aloin pohdiskella sitä enemmän.

Meillä itse kullakin on ajanjaksoja tai ihan vain hetkiä, jolloin on erityisen hyvä mieli tai sitten vastaavasti äärimmäisen paha mieli, ja loppuajan elämme ns. välivaiheessa, jolloin tunnetila on stabiilimpi, eikä varsinaisia notkahduksia tai huipennuksia esiinny. Hyvän mielen kausi ja hetket saavat elämämme, ympäristömme ja oman itsemmekin näyttämään positiivisemmalta, ja sisällämme ovat vahvimpina tyytyväisyyden ja onnellisuuden tunteet. Toisaalta taas pahan mielen saadessa vallan meistä näemme kaikki asiat negatiivisemmin, ja meillä on raskas olla ja elää, ainakin hetkellisesti. Elämässä eteenpäin meneminen ja asioista innostuminen on paljon vaikeampaa, eikä energisyyttä tahdo löytyä mihinkään. Vaivumme eräänlaiseen synkkyyden tilaan, ja siitä ulospääsy tuntuu vaikealta ja työläältä.

Jos alamme ajatella, mistä meidän hyvä ja paha mielemme yleensä syntyy, on vastauksena ulkopuolinen maailma, ympärillä olevat ihmiset, median esille tuomat uutiset, omat tekemiset ja erityisesti toisten sanomiset ja teot. Elämme maailmassa, jossa meille tulee jatkuvasti erilaisia positiivisia ja negatiivisia ärsykkeitä ja signaaleja, joista osa syöpyy sisimpäämme erityisen voimakkaasti. Välillä yksilöllä voi tulla tunne, että voisipa hän elää panssaripuku päällä ja kilpi suojanaan, jotta voisi suojella itseään erityisesti kaikelta negatiiviselta ja itseään syövältä ja satuttavalta.

Halusimmepa tai emme olemme pohjimmiltamme herkkiä tunneyksilöitä, joihin ulkopuolinen maailma vaikuttaa, ja joita se dominoi. Onneksi usein mielemme vaikuttimet ovat hyvää, positiivista ja onnellisuutta aikaansaavia, jolloin meillä on hyvä elää ja olla. Mielemme ja sitä kautta ajatuksemme ja tunnetilamme ovat positiivisesti virittyneitä, jolloin elämän valoisuus loistaa auringon lailla sisimpäämme. Koska olemme edelleen tunneolentoja, myös negatiiviset ja surua, ikävää, huolta ja pelkoa aiheuttavat vaikuttimet ottavat meidät välillä pihteihinsä, ja niistä ulospääsy tuntuu haasteelliselta. Mielemme muuttuu synkäksi, pimeäksi ja ahdistavaksi, mikä kaikkinensa näkyy pahan mielen lisäksi stressinä, uupumuksena ja henkisenä ahdistuksena. Tällöin on vaikea nähdä valoa ja katsoa kohti valoa.

Me ihmiset olemme herkkyysasteilta erilaisia, ja toiset meistä ovat mielen sisäisessä maailmassakin herkempiä ja helpommin alttiita ja avoimia kaikelle "tunnesaasteelle", joka meihin sinkoaa ja säteilee. Vaikka haluaisimme siltä suojautua, se ei ole aina mahdollista. Ei riitä, että yksilölle tulee vastaan omassa henkilökohtaisessa elämässä surua, murheita ja huolia, vaan ympärillä oleva lähiverkosto, läheiset ja kaikkinensa maailman pahuus kuormittavat yksilöä ja vievät häneltä sen aidon ja luonteenomaisen ilon ja valon, joka hänen persoonassaan vallitsee ja on. Vastaavasti kaikki positiivinen - onnistumiset ja onnellisuus, jotka sekä yksilön omassa että läheisten elämässä esiintyvät, tuovat yksilöön hyvää mieltä ja onnea ja iloa moninkertaisesti. Kaikki positiivinen - sanoina ja tekoina ja tunteina synnyttää positiivisuuden ja hyvän mielen kierteen, jonka säteilyssä on onnellista ja helppoa olla ja elää.

Mielemme siis lähtee muokkautumaan useimmiten ulkopuolisen maailman kautta ja vaikuttamana. Kuitenkin meillä on valta myös mielemme erilaisiin tiloihin ja sitä kautta ajatus- ja tunnemaailmaamme. Mitä enemmän tunnemme itseämme ja tiedämme omat herkkyysasteemme sekä mielemme ennakoivat viestit, sitä paremmin voimme ennakoida ja taistella meitä romuttavaa ja särkevää vastaan sekä suojella itseämme tältä kaikelta. Lisäksi voimme mielessämme viljellä ja aktivoittaa kaikkea positiivista ja hyvää mieltä tuottavaa ja tehdä asioita, jotka aikaansaavat meissä mielihyvää, onnellisuutta, iloa ja valoa.

Jotta jaksamme ja pärjäämme tässä sisäisessä tunneviidakossamme, meidän on suojeltava itseämme ja pidettävä huolta itsestämme ja oman mielemme hyvinvoinnista. Olemme itse itsemme parhaimpia asiantuntijoita, myös mielen hallinnassa ja hoivaamisessa. <3