Pilvisyys ja pahoinvointi osana elämää

21.08.2019

Joskus elämä vaan mättää itse kullakin, eikä elämä aina ole aurinkoista, kirkasta ja myötätuulista. Se on luonnollinen osa elämää. Toisinaan tuntuu, että pilvet väkisinkin kasaantuvat auringon ylle, peittävät sen loistokkuuden ja kirkkauden ja jumiutuvat ympärillemme. Pilvet aikaansaavat pimeyttä, harmautta ja synkkyyttä - niin luonnossa kuin elämässä yleensäkin. Ja meidän on vain hyväksyttävä se ja uskottava, että aurinko vielä näyttäytyy. Toisaalta on hyvä muistaa, että aurinko ei ole poissa elämästämme kokonaan, vaan se tulee heijastumaan, säteilemään ja luomaan meille voimaa, jota niin kipeästi tarvitsemme ja kaipaamme. Aurinko ei koskaan häviä täysin elämästämme...

Pahoinvointia on monenlaista ja monista syistä syntyvää. Sillä hetkellä kun voit pahoin, elämä eräällä tavalla pysähtyy ja vie kaiken voimasi. Elät tilassa, joka ahdistaa, synkistää, pysäyttää ja saa sinut tuntemaan itsesi niin särkyneeksi, pirstaleiseksi ja heikoksi. Jotta voit joskus taas voida hyvin ja tiedostaa hyvinvointisi läsnäolon ja olla kiitollinen siitä, edellyttää se sitä ennen pahoinvoinnin näyttäytymistä ja olemassaoloa. Jos elät jatkuvassa hyvinvoinnin tilassa, et enää osaa arvostaa sitä ihanaa olotilaa, joka sinussa vallitsee. Ja toisaalta yksilö ei voi aina vain hyvin, koska elämä on osaltaan kipuilua, uuden etsimistä, menetystä ja jopa synkkyyttä.

Pahoinvoinnista sanana ja ajatuksena tulee ensimmäisenä mieleen monella vatsatauti, jota kukaan ei haluaisi koskaan kokea, mutta jonka jokainen joutuu joskus kokemaan. Sitä ennen elämä on ollut arjen pyörittämistä ja niin sanotusti normi toimintaa, mutta kun vatsasi voi huonosti, kipuilee ja pysähdyttää sinut vuoteen omaksi seuranasi vain astia - pahoinvointiin liittyvää tyhjennystä varten, tunnet olevasi niin yksin, avuton ja voimaton. Elät vain siinä hetkessä ja toivot, että se olisi mahdollisimman pian ohi.

Niin helpotus tulee aikanaan, ja sen me tiedämme, vaikka sillä hetkellä se tuntuu kestävän ikuisuuden. Olotilasi alkaa helpottua konkreettisten tyhjennysten myötä ja aikaansaamana. Hyvinvointiin tähtäävä toiminta ei etene ilman pohjalla käyntiä, tilanteen hyväksymista, siinä kärsimistä ja lopulta ulostuonnin kautta tapahtuvaa helpotusta. Esimerkkinä ja ajatuksena vatsatauti on ehkä hiukan vastenmielinen, sillä jo sen ajatteleminen tekee olomme epämiellyttäväksi, ja haluaisimme ajatella jotain ihan muuta.

Myös muun kuin fysiologisen pahoinvoinnin tupsahtaminen elämäämme menee tietyllä tavalla samanlaisen prosessin läpi. Aivan aluksi olemme ihan toimintakyvyttömiä, pirstaloituneita yksilöitä, joiden elämä tuntuu pysähtyvän hetkellisesti. Mutta meidän täytyy tiedostaa ja hyväksyä sen hetkinen olotilamme - pahoinvointi, jonka olemassaoloa emme haluaisi kokea, mutta se vain tulee kohdallemme. Sen jälkeen alkaa itse kärsimyksen tie, josta ei tunnu sillä hetkellä olevan ulospääsyä, pakokeinoa eikä ihmepilleriä, joka muuttaisi kaiken koetun ja siihen liittyvän pahoinvoinnin läsnäolon. Pahoinvointi ei lähde meistä itsestään tekemättä asialle mitään, vaan meidän täytyy tyhjentää tavalla tai toisella pahoinvointimme sisältämme. Riippuen pahoinvoinnin laadusta ja syistä siitä vapautuminen kestää aikansa, eikä se tapahdu hetkessä, mutta se tie on silti kuljettava.

Pahoinvointiin, henkiseen sellaiseen, on onneksi olemassa monia eri pelastusteitä, joista valinnat teet loppujen lopuksi sinä itse. Olet eräällä tavalla risteyskohdassa, valinnan edessä päättämässä, mikä tie on sinulle luontaisin ja sinua eniten hyödyntävä ja auttava. Siihen tarvitaan monesti ihmistä, opasta, tien näyttäjää, jonka avulla, tuella ja läsnäololla pääset elämässäsi eteenpäin kohti valoa ja aurinkoa - hyvinvointia. Se voi vaatia aikaa, työtä, välillä yksinoloa ja rauhoittumista ja välillä taas välittämisen ja huolenpidon ilmapiiriä.

Mutta kaikkinensa aurinko palaa vielä luoksesi, ensin pilviharson takaa heikosti säteillen, mutta ajan kuluessa vielä kirkkaasti loistaen. Ja sen voima on uskomaton ja sen luoma hyvänolon tunne niin voimaannuttava ja palkitseva, sillä olet joutunut kokemaan sitä ennen elämän pilvisen puolen ja näin tiedät, miltä se tuntuu, ja mitä se voi olla. <3