Uusi vuosi - valoa kohti

01.01.2022

Tänään alkoi taas uusi vuosi. Mikäpä parempi syy lähteä etsimään valoa ja aurinkoa. Olisihan sen löytäminen aivan kuin lupaus ja symboli tälle vuodelle tai ainakin toive siihen suuntaan, että tuleva vuosi on valoisa sekä onnen ja ilon täyttämä. Vaikka rakastan kaamosta ja sen tuomaa rauhaa ja luonnon pysähtyneisyyden tilaa, auringon näkeminen ilahduttaa minua aina joka kerta yhtä lapsenomaisen riemukkaasti. Sitä tunnetta on vaikea ymmärtää sellainen, joka ei tätä Lapin vuosikiertoa koe luonnollisena osana elämän kiertokulkua. Koska luonto ja vuodenajat ovat niin olennainen osa täällä Lapissa asumista, ne aivan kuin täydentävät ja värittävät elämäämme ja antavat sille aina uusia ja erilaisia sävyjä ja sitä myöten tunnetiloja ja -kokemuksia.

Tänään lähdin siis tallustelemaan tunturia kohti ainoastaan yksi motivaattori tähtäimessä - nimittäin aurinko. Tiesinhän jo etukäteen, että tänään sen voi ensimmäistä kertaa taas nähdä, ja että ensinäytös estradilla kestää vain hetken, tarkemmin sanottuna 16 minuuttia. Matkani oli siis hyvin ylämäkivoittoista ja rehellisesti sanottuna kiireistä kellon kanssa kisailua. Olinhan itselleni tuttuun tapaan saanut itseni lähtemään liikkeelle melko viime tipassa, ja siksi ohittelin muita luonnossa liikkujia vauhdikkaasti ja koko ajan pieni läähätys seuranani. Aivan kuin perusteluna sille, että olen omien periaatteideni vastaisesti kiireellä luonnossa, huikkasin jokaiselle tästä maagisesta 16 minuutin näytöksestä, ja sen myötä sain monen muunkin innostumaan ja kiihdyttämään askeleitaan. Olin kuin jossakin euforisessa tilassa. Toinen itselleni epätyypillinen tapa näyttäytyi minussa, kun ohitin tututkin vain nopealla huikkauksella, että kiire on. Näin jälkeenpäin ajateltuna olin varmaan aika huvittavakin näky, kun touhotin eteenpäin toppavaatteissa kuin viimeistä päivää.

Enää oli vain pari kolme minuuttia jäljellä maagista aikaa, ja ymmärsin, että en ole vieläkään riittävän ylhäällä. Joku turisti tuumasikin vastaan tullessa, että kyllä taitaa jäädä näkemättä, kun taas tuttu ystäväni kannusti ja uskoi minuun ja vauhtiaskeleisiini. Lopuksi laitoin juoksuksi tai sellaisen yritykseksi, olihan maasto ylös jyrkkää ja siksi lumisen liukasta ja vaatemäärä ylläni melkoinen. Kiihdytin ja kiihdytin. Ymmärsin, että valmista reittiä en ehdi valopalloa näkemään. Koska tunnen kotitunturini niin hyvin, oivalsin, että vasemmalle päin siirtyessä minulla on vielä pieni mahdollisuus tavoitteeni toteutumiseen. Ryntäsin ja kahlasin kuin säikähtänyt poro lumipaljoudessa joka toinen askel vähintään upottaen. Se oli jo lähellä. Näin valon säteet puissa ja kun otin vielä muutaman askeleen kohti tunturin reunamaa, siellä se oli! Se riemu, ilo ja onnellisuus oli jotain niin suurta. Hihkuin innoissani ja tallensin tietysti tämän upean näkymän myös puhelimeen ja sitä myöten teille kaikille nähtäväksi. Olin kuin sadussa oleva päähenkilö, joka oli löytänyt kallisarvoisen aarteen, ja halusi kertoa sen kuumeisesti ja riemulla kaikille muillekin. 

Aurinko itsessään oli kuin karhu, joka herää pitkän rupeaman jälkeen talviuniltaan. Oikein ei vielä jaksaisi. Se mollotti minulle matalalta kuin viestittäen, että korkeammalle en tänään vielä kykene, mutta lupaan, että joka päivä nousen ylemmäs ja ylemmäs ja olen kanssasi kauemmin ja kauemmin. Tämän näkymän innoittamana lähdin kahlaamaan täysin puhdasta lunta eteenpäin ilman sen kummempaa suuntaa tai reittiä. Annoin auringon säteiden johdattaa minua eteenpäin. Halusin olla sen valaisemana mahdollisimman pitkään. Innostuin jopa menemään pyllymäkeä ja nauraa hihkuin ja huusin lapsekkaan riemuisasti. Samalla minulle tuli vahva tunne ja usko siihen, että tästä vuodesta tulee hyvä vuosi ja ennen kaikkea valoisa ja positiivinen vuosi. Ehkä tämä maailman tämänhetkinen ahdistava tilanne, pelot, murheet ja huolet maapallomme ja yhteiskuntamme hyvinvoinnista lähtevät myös kohti valoa, toivoa ja uskoa paremmasta huomisesta. Ainakin sillä hetkellä luonto ja erityisesti aurinko minuun ja ajatuksiini näin vaikuttivat - kaikkinensa positiivisesti ja optimistisesti. Kiitos aurinko! 

Valoisaa ja onnen täyttämää vuotta teille kaikille! ❤️