Veden eri olomuodot - muistutus ihmisestä ja hänen tunnemaailmastaan

21.11.2021

Me ihmiset olemme erilaisia. Myös tapamme ja tarpeemme puhua ja ilmaista itseämme vaihtelee temperamentin ja persoonan mukaan, mutta se voi vaihdella myös päivittäin, sattumusten ja tunnetilojen mukaan. Joskus olemme kuin pintajäätynyt vesistö. Sisällä, jään alla virtaa ja tuntuu voimakkaalle, mutta päällepäin ei näy kuin stabiili, jäätynyt, luminen pinta. Toinen voi vain arvailla, mitä sisäisessä maailmassamme tapahtuu. Joskus olemme täysin auki ja paljaana toiselle - aivan kuin vesi, joka on sula, mutta silti melko liikkumaton. Aina ei tarvita edes sanoja. Riittää, kun toinen on siinä. Joskus olemme kuin voimakkaasti virtaava vesi, jota ei pidättele mikään. Tuomme näkyville ja kuuluville kaiken sen, mikä meissä kuohuu ja haluaa päästä ulos. Aivan kuin pato, ei myöskään kontrolli meitä pidättele, vaan paljastamme itsestämme jotain sellaista, joka saattaa järisyttää jopa omaa maailmaamme. 

Tämän päivän luontokokemus muistutti minua taas tästä kaikesta - inhimillisestä ihmisestä ja hänen tunnemaailmastaan. Osa näyttää tunteensa ja kaiken sen, mitä tuntee, ja miten kokee, voimakkaammin kuin toinen. Osa ei avaa itsestään juuri mitään, vaan pitää kaiken sisällään. Osa on taas siltä väliltä. On tärkeä muistaa, että joskus tunteita on hyvä tuoda esille ja sanoittaa kaiken sen, mitä kokee ja on kokenut. Sen avulla helpottaa omaa oloaan, mutta myös lisää toisen ymmärrystä sinusta. 

Anna siis tunteesi näkyä ja kuulua, jotta niistä ei kasaannu vesivyöryn kaltaista tulvaa, jonka äärellä ihminen on jo melko avuton, yksin eikä enää niin helposti pelastettavissa.