Vapauden tunne ja kokemus

23.09.2020

Vapaus ja vapauden tunne ovat päällimmäisenä mielessäni tunturin päällä ollessani. Minua ei kukaan eikä mikään kahlitse elämässäni, mutta silti tämä tunne toistuu minussa joka kerta tunturin huipulla. Vapauden tunne on yksi hyvinvoinnin peruspilareita. Sitä ei ihminen välttämättä tiedosta jokapäiväisessä arjessaan, vaikka syy pahoinvoinnille kenties johtuu juuri tästä. Vapauden kokemus ei ole vain fyysistä, vaan erityisen paljon se syntyy pään sisällä, ajatus- ja tunnetasolla. Mitä vapaampia me ihmiset saamme olla henkisesti, sitä aidompina me näyttäydymme myös muille. 

Ihmistä voidaan kahlita niin monella tavalla. Seurauksena tästä ovat tunnetilat, jotka ahdistavat, tukahduttavat, syövät sitä sisäistä minää, joka meissä kumpuaa. On taitolaji antaa toiselle vapaus ilman, että siihen pitää tietoisesti pyrkiä. Niin hassulta kuin se kuulostaakin, vapauden tunne vahvistaa sitoutuneisuuden tunnetta ja halua olla toisen kanssa. 

Luonnossa vapauden aistii jotenkin kaikkein vahvimmin - ei vain itsensä kautta, vaan myös siellä lentelevien lintujen, perhosten sekä muiden luonnon asukkaiden eloa seuraamalla. Lisäksi luonnolla ei ole seiniä, jotka pitäisivät sinua jossain tietyssä tilassa, vaan ympärillä on avaruus, vapaus, jota tarvitsemme. 

On kysymyksessä sitten parisuhde, koti, vanhemmuus, ystävyyssuhde tai työyhteisö, olisi tärkeää, että me jokainen saisimme olla, tuntea ja näyttäytyä juuri sellaisina kuin olemme - ilman henkisiä seiniä tai kahleita, jotka niin usein onnellisuuteemme ja hyvinvointiimme vaikuttavat.

Mieti tänään, juuri nyt, hetki, oletko sinä itse "kahlittuna" tai vastaavasti "kahlitsevana" ilman, että itse edes oivallat sitä! ❤️