Säätila vaikuttaa meihin enemmän kuin uskommekaan

17.11.2020

Erilaiset vuodenajat ja säätilat vaikuttavat meihin eri tavalla ja näin myös fiiliksiimme, tunteisiimme, asenteeseemme ja aktiivisuuteemme. Täällä Lapissa vuodenaikoja on enemmänkin kuin vain ne neljä, ja niihin me täällä asuvat olemme myös tottuneet. Siksi tällaiset Lapille poikkeukselliset säätilat ja vuodenajan jämähtäminen johonkin eriskummalliseen ja epätavalliseen, tuntuvat todella oudolta. Ehdimme jo tottua valkeaan lumen peittämään ympäristöön ja pääsimme nauttimaan hiihdon hurmastakin. Saimme kokea jotain, joka meillä lokakuussa on jo luonnollista ja normaalia, mutta nyt marraskuussa olemmekin kokeneet takapakin vuodenaikaan, joka meille ei varsinaisesti kuulu. Se herättää tunteita, joihin kuuluu niin huoli, alakuloisuus kuin ärtymyskin. 

Samalla se saa ymmärtämään vuodenaikojen ja niiden mukana tuomien säätilojen merkittävän vaikutuksen siihen, miten voimme, mitä tunnemme, ja miten käyttäydymme. Toisin sanoen kuljemme vuodenaikojen ja säätilojen rinnalla ja elämme niiden kautta ja niistä itseemme heijastaen. Täällä Lapissa luonnon ollessa niin lähellä ja jatkuvasti ympärillä sen tuntee vielä vahvemmin. Luonto antaa meille halutessaan valoa, erilaisia näkymiä ja herättelee aistejamme niin monella tavalla. Olemme osa luontoa, ja luonto on osa elämäämme.

Olen kuitenkin toiveikas. Tällaista ei voi jatkua loputtomiin. Kohta luoksemme tulevat taas pakkaset, viimeiset auringon pilkahdukset ennen kaamosta, lumihiutaleet - se talvi, johon olemme tottuneet, ja jota kaipaamme. Ja kun se tulee, osaamme iloita siitä entistä enemmän, nauttia sen mukana tuomasta valkeudesta ja ihossa tuntuvasta pakkasen kosketuksesta. Ja opimme taas kerran, että mikään elämässämme ei ole itsestäänselvää.

On tärkeää käyttäytyä ja toimia sen mukaisesti, että luonto voi hyvin ja saa jatkaa kulkuaan entiseen luonnolliseen tapaansa, niin kuin sen on tarkoitettukin. Elämä opettaa päivä päivältä. ❤️