Luonnon valot  - osana luontokokemusta

06.02.2021

Joskus hiihtäessä unohtaa ulkopuolisen maailman, jopa ympärillä olevan luonnon ja maisemat ja elää vain omissa ajatuksissa. Tämä tapahtuu erityisesti silloin, kun reitti on tuttu, sää on rauhaisa, selkeä ja tuuleton eli ympärillä kaikki on seesteistä ja jotenkin niin turvallista. Luonnon syleilyssä ja suojaamana on niin hyvä olla, että sen läsnäoloa ei tarvitse erikseen miettiä tai havainnoida.

Kuljin siis tänään omissa mietteissäni, kunnes yhtäkkiä havahduin siihen, että luonto aivan kuin olisi sytyttänyt valot tunturiin. Kaikkialla muualla värisävyt olivat samanlaiset, mutta Kätkätunturi loisti erityisessä kirkkaudessaan. Ei mennyt kauaakaan, kun luonto sammutti valot tästä huoneestaan ja siirtyi seuraavaan. Levitunturissa loisti samanaikaisesti sekä luonnon että rinteiden valaistus. Kesti hetken, ja kohta koko luonnon valonäytös oli ohi. 

Vaikka olen täällä suurimman osan elämästäni viettänyt, koen päivittäin luonnossa jotain erityistä, mieleenpainuvaa ja hyvää tuottavaa. Lapin luonto on parhaimmillaan aitona ja koskemattomana. Kätkätunturi on siitä oiva esimerkki. ❤️