Hiihtolenkin opetus

06.03.2021

Se tunne, kun kohtaat jotain sellaista, jota et odottanut vastaasi juuri silloin tulevan.

Kello oli noin puoli viisi, ja hiihtolenkki vielä tekemättä. Pitkän aurinkojakson jälkeen lunta sateli melko ahkerasti. Läheisyydessäni tuumailtiin, että ei ole paras mahdollinen keli hiihtää, kun luntakin on ehtinyt ladulle tipahdella jo melkoisesti. Päätin kuitenkin lähteä hiihtämään, sillä minun hiihtoani ei juuri erilaiset kelit haittaa, sillä mitä raskaampi hiihtää, sitä parempi treeni. Olin hiihtänyt jo kilometrin verran ja mielessäni tuumasin, että ei tämä nyt niin paha olekaan, kevyttä pakkaslunta, jossa suksi luisti yllättävän hyvin. Vauhti ei tietystikään ollut eilistä luokkaa, mutta se ei minua haitannut. 

Mutta kas kummaa, positiivisena yllätyksenä minua tulikin vastaan vielä tähän aikaan kaksin kappalein latukoneita, joista toinen ajoi ladun vasenta reunaa ja toinen jäljessä oikeaa reunaa. Yllättävän tilanteen aiheuttama innostus otti minut valtaansa, ja koin lapsenomaista riemua ja iloa. Yhtäkkiä minulla olikin täydellinen hiihtobaana, jota kukaan muu ei ollut hiihtänyt. Tällaista tilannetta en ollutkaan hetkeen kokenut, ja siksi se tuntui vielä erityisen hyvältä. Vaihtopäivän ja lauantai-illan kenties muiden menojen vuoksi sain vielä hiihtää ihan ypöyksin ilman, että kukaan muu oli tehnyt jäljen jälkeä ladulle. Tunsin kiitollisuutta, ja tämän tunteen saattelemana hiihtohetkeni tuntui äärimmäisen mukavalta. 

Sillä hetkellä ymmärsin taas yhden elämän opetuksen. Ihminen toimii tai paremminkin jättää toimimatta aivan liikaa muiden sanomisten sekä omien ja muiden ennakko-odotusten johdosta. Me ihmiset oletamme asioiden menevän tietyllä tavalla, ja siksi jätämme monia asioita tekemättä ja kokematta. Usein tällaisiin tilanteisiin liittyy uskalluksen puute, usko omaan itseensä tai toisten sanomisten liiallinen painoarvo. Kaiken maailman oletukset ja itsestäänselvyydet voivat passivoittaa meitä ja heikentävät motivaatiotamme ja rohkeuttamme kokea, tuntea ja uskaltaa. Ilman kokeilua ei voi tietää sen hetkistä totuutta. Jokainen kokemus synnyttää uutta ja erilaista. Kokemusmaailmamme iloineen ja suruineen laajenee ja täydentyy vain rohkesti elämällä. ❤️