Rauhoittuminen ja kiireettömyys - avain omaan minuuteen ja henkiseen hyvinvointiin

05.12.2018

Luonto ympärillämme on muuttanut jälleen muotoaan, ja vuorossa on ajanjakso, jolloin aurinko ei ole luonamme tuomassa valoa, mutta vastaavasti valoisuutta antaa valkoinen ja puhdas lumipeite. Kaamos on tulossa luoksemme, ja luonto alkaa näin ollen olla pysähtyneisyyden tilassa. Tämä aika vuodesta antaa luonnon tavoin meille mahdollisuuden rauhoittumiselle, pysähtymiselle ja hiljentymiselle.

Lisäksi joulu rauhoittaa ja herkistää meitä ja palauttaa ehkä mieliimme joulumuistot, joita emme enää samassa muodossa pääse toteuttamaan. Joulun tulisi olla erityisesti rauhan ja hiljentymisen juhla, jossa kaikilla on hyvä ja rauhaisa olla. Näin joulun aikaan on ihana sytytellä kynttilöitä, jotka olemassaolollaan ja säteilyllään luovat meille kauneutta ja rauhoittavat mieltämme. Valitettavasti kaupallisuus ja jouluun liittyvien velvoitteiden luoma paine ottavat vallan ja saavat meidät kuormittumaan ja väsymään. Vasta jouluaaton jälkeen on yleensä aika rauhoittumiselle ja levolle.

Meillä täällä Lapissa joulu on hyvin työntäyteistä aikaa monissa perheissä, sillä hektinen joulusesonki vie suuren osan matkailun parissa työskentelevien ajasta. Siitä syystä joulun aika voi olla erityisen stressaavaa ja kuluttavaa. Monenlaiset velvoitteet vievät yksilöä mukanaan, ja aikaa levolle ja rauhoittumiselle ei tunnu löytyvän.

Muutenkin elämme yhteiskunnassa, jossa rauhoittuminen on unohdettu olotila, ja vastavuoroisesti suorittaminen, tehokkuus ja jatkuva toiminta ovat jokapäiväistä ja normaalia. Niin moni yksilö elää oravanpyörässä, josta ulospääsyä ei tunnu löytyvän, eikä moni edes sitä mahdollisuutta tiedosta, ennen kuin ajaa itsensä uupumuksen tilaan. Ihminen antaa elämästään niin paljon kaikkeen muuhun kuin oman itsensä ja perheensä hyvinvointiin, ja siksi nykypäivänä yhä enimmässä määrin perheissä ja työyhteisöissä voidaan pahoin, erityisesti henkisesti. Jokainen kaipaa lepoa ja rauhoittumista sekä huolenpitoa itseltään ja läheisiltään. Toisaalta olemme menettämässä ja kadottamassa kykyä rauhoittua ja hiljentyä - ihan itseksemme. Emme osaa enää olla vain hiljaa yksinäisyydessä omien ajatustemme ja mielemme kanssa, vaan tunnumme tarvitsevan jatkuvaa toimintaa ja aikataulutusta. Ja jos vihdoin saavutamme kiireettömyyden tilan, silloinkin kaikenlainen somettaminen ottaa vallan meistä.

Sitä mukaa kuin rauhoittuminen hiipuu elämästämme, me kadotamme kosketuksen ja yhteyden myös itseemme, minuuteemme ja tunteisiimme. Emme enää tunne itseämme emmekä tunnista ja tiedosta omaa itseämme tässä oravanpyörässä ja kiireen valtakunnassa. Olemme jollain tavalla menettäneet vallan ja avaimet omaan elämäämme ja itseemme. Suorittamisyhteiskunnan uhreina haemme onnellisuutta rahalla saatavilla materiaaleilla ja hyödykkeillä, jotka eivät kuitenkaan tuo yksilöön kuin ehkä pienen hetken kestävän onnen pilkahduksen. Ihminen on menettämässä jossain määrin otettaan itseensä ja henkiseen hyvinvointiinsa. Siksi olisi erityisen tärkeää oivaltaa, että emme tarvitse tuntea huonoa omatuntoa siitä, että otamme aikaa itsellemme ja rauhoittumisen mahdollisuudelle. Voimme alkaa opetella ottaa ensiaskeleita pienen lapsen tavoin tällä rauhoittumisen tiellä. Jo pienet hetket itselle, hiljaisuudelle ja yksinololle antavat meille jotain sellaista, jonka olemassaolon tärkeyden olemme unohtaneet. Jatkuva hektisyys, aikataulutus ja kiireen tunne vieraannuttavat meitä omasta itsestämme ja siitä, mitä tunnemme, ja mitä loppupeleissä tarvitsemmel.

Kun katsot ulos ikkunasta, näet ympärilläsi pimeyden ja pysähtyneisyyden tilan, joka kehottaa sinua hiljentämään tahtia ja ottamaan aikaa itsellesi. Sinun sisälläsi on paljon sellaista, joka elämän hektisyydessä jää huomioimatta. Mitä enemmän rauhoitut ja kuuntelet itseäsi, sitä levollisempi ja helpompi sinulla on elää itsesi, omien tunteittesi ja ajatustesi kanssa, Näin joulun aikaan toivonkin, että mielesi rauhoittuisi, ja saisit kokea edes hetken hiljentymisen tarjoamaa mielihyvää ja levollisuuden tunnetta. Jo pelkästään kynttilän liekki ympärilläsi olevan pimeyden ja pakkasen keskellä luo sinulle hetkeksi tunteen, että muuta ei tarvita. Sinä ja oma sisäinen maailmasi ovat merkityksellisiä, ja niiden havainnointi ja niihin keskittyminen antavat sinulle voimavaroja jaksaa arjen keskellä kuormittamatta itseäsi liikaa. <3