Sydämen koti - koti, jossa olet onnellisimmillasi

20.04.2020

Luonto herättelee ja aktivoittaa minua ja ajatuksiani. Niin kävi myös tänään. Vastaani tuli taivaan korkeuksiin kohoava vanha, kelottunut puu, jonka rungossa näyttäytyi sävy sävyyn luonnon lentävien asukkien koti. Tällä kertaa siellä ei näkynyt ketään, mutta voin uskoa, että se on ollut monen asukin pesä ja turvasatama, jonka suojelussa on ollut hyvä olla ja asustaa.

Koti on saanut viime aikoina erityisen merkityksen elämässämme, sillä rajoitusten ja ohjeistusten myötä olemme saaneet tai joutuneet viettämään paljon aikaa kodin seinien ympäröiminä. Toisille on se on ollut arjen luksusta ja hektisen elämän vastapainona oleskelua ja rentoutumista, jota on ehkä tiedostamattaankin kaivannut. Toisille kodista on tullut eräänlainen vankila, jossa joutuu viettämään aikaa liiankin edestä, eikä mahdollisuuksia juuri muualla oloon ole. Moni haaveilee kenties unelmien kohteesta tai paikasta, jonne niin kovasti mieli tekisi, mutta poikkeuksellinen aika rajoittaa kulkuamme ja siksi haaveidenkin toteutumisia.

Näinä päivinä usealla meistä on enemmän aikaa ajatella ja pohtia elämän peruskysymyksiä ja sitä, mitä haluamme elämältämme jatkossa. Ehkä kotona vietetty aika on käynnistänyt ja vahvistanut unelmaamme asua jossain ihan muualla, kuin mitä tällä hetkellä asumme. Ja koska nyt meidän täytyy pysyttäytyä kotimaisemissamme, tämä kaikki on entisestään selkeyttänyt ajatuksia myös kodin ja asuinpaikan merkityksestä. Koti ja asuinpaikka voivat parhaimmillaan lisätä onnellisuutta ja tyytyväisyyttä, mutta toisaalta myös ahdistaa ja luoda tyytymättömyyttä ja tyhjyyttä elämäämme.

Osalle sydämen koti on siellä, jossa on saanut syntyä sekä kasvaa ja elää lapsuutensa. Vaikka vuosia menisikin muualla asuessa, kaipuu omalle kotiseudulle on on niin voimakas, että paluu on ainut tyytyväisyyttä herättävä ratkaisu. Toisille sydämen koti voikin olla aivan jokin muu paikka kuin lapsuusmaisemat. Joku löytää sen itselleen luontaisimman ja rakkaimman paikan kodille vasta aikuisiässä, jolloin jossakin tietyssä paikassa kokee erityistä hyvänolon ja onnellisuuden tunnetta. Sieltä ei halua lähteä mihinkään muualle.

Itselleni synnyinseutuni on ollut aina se kaikkein rakkain ja tärkein paikka, ja siksi minulle oli luontevinta palata kotimaisemiini ja perustaa tänne haaveideni koti - paikkaan, joka on täynnä muistoja, ja siksi eläminen täällä on moninkertaisesti rikastuttavaa ja mielenkiintoista. Elän tätä hetkeä, mutta samalla elän myös niitä muistoja, jotka muistuttavat minua olemassaolollaan jatkuvasti. Vaikka rakastan matkustamista, seikkailua ja eri paikkoihin tutustumista, täällä mieleni ja koko olemukseni sekä sisäisesti että ulkoisesti on tyytyväisimmillään. Osaan arvostaa kaikkea, mitä minulla on täällä tarjolla, vielä enemmän, kun olen saanut asua myös monella muulla paikkakunnalla. Jokaisessa on ollut omat viehätyksensä, kauneutensa ja vahvuutensa, mutta täällä tunnen syvää rauhaa ja tyytyväisyyttä, enkä täällä ollessani kaipaa mitään muuta. Minulla on niin hyvä olla juuri täällä ja juuri nyt.

Ymmärrän siis suuresti niitä ihmisiä, jotka kaipaavat tälläkin hetkellä tänne Lappiin ja tuntevat kokevansa täällä jotain ainutlaatuista ja rauhoittavaa. Lappi on kotini minulle, mutta se on sitä myös monelle muulle, paluumuuttajalle tai muuten vain sydämensä Lapille menettäneelle. Lappia rakastavalle tärkeintä on sen luonto, rauha ja monet hyvinvointia tuottavat mahdollisuudet. Täällä asuvalle ja viihtyvälle materialismi, shoppailu, jatkuva meneminen ja valtava kaupallinen tarjonta eivät ole arvomaailman ykköslistalla, vaan tyytyväisyys ja onnellisuus lähtevät luonnon tarjoamasta hyvästä ja siitä vapaudesta, joka meillä on arkipäivää. Meitä ja kulkuamme eivät rajoita liikennevalot, yleisten kulkuneuvojen aikataulut ja kaupunki-infrastruktuuri, vaan meillä on vapaus mennä ja kulkea siellä ja silloin, kun meille se tuntuu parhaalta. Se on ehkä parasta Lapissani.

On hyvä välillä miettiä ja kuunnella omaa sisintään ja tunnustella, että onko se kaipuun ja tyytymättömyyden täyttämä. Nyt tänä päivänä meillä on siihen erityisen hyvä mahdollisuus. Elämä on täynnä mahdollisuuksia ja ovia, joita emme ole tähän mennessä uskaltaneet tai ymmärtäneet avata. Tyytyväinen ja onnellinen ihminen on tavoite, jota kohti meidän jokaisen on hyvä kulkea. Kun tämä pilvien peittämä aika on ohitse, ja voimme suunnata taas katseemme ja kulkumme kohti tulevaa, toivon, että suuntaat kulkusi kohti polkua, joka vie sinut sydämesi kotiin - kotiin, jossa olet onnellisimmillasi. ❤️