Toivon pilkahdus

03.03.2022

Kun hiihtelee luonnossa, unohtaa hetkellisesti maailman pahuuden. Ladulla vastaan tulee hymyileviä kasvoja, joista näkee, että he kokevat samoin kuin minä itse. Laskiessani alas mäkeä, vastaan tuleva nousija pysähtyy ja antaa minulle tietä, jotta voin turvallisesti laskea alas. Huikkaan hänelle "Kiitos" ja lähetän lämpimän katseen ja hymyn, jonka hän vastaanottaa samalla tavoin. Tunnen suurta yhteyttä näiden kanssakulkijoiden kanssa, vaikka en heitä tunnekaan. Tunnen, että he jakavat samat tunnekokemukset kuin minä itse. Siihen ei tarvita sanoja. Sen vain tuntee ja aistii.

Tänään on maailman luontopäivä. Se muistuttaa omien luontokokemusten lisäksi, kuinka tärkeää luonto on meille ja hyvinvoinnillemme. Ja kuinka tärkeää on pitää luonnon hyvinvoinnista huolta, ihan jo itsekkäistä syistä. Luonto näyttäytyy monenlaisena. Meillä täällä Lapissa kevät näyttää juuri nyt parastaan. Valkoiset puhtaat hanget ja auringon säteilyt ovat yhdistelmä, joka tuottaa niin paljon mielihyvää ja onnellisuutta. Toisaalla auringon säteet ovat jo paljon voimakkaammat, jopa hellettä aikaansaavat ja meri tyyni tai vastaavasti edestakaisin aaltoileva. Luonto ilmenee meille kullekin eri tavoin riippuen, missä kohtaa maapalloa olemme. Yhteistä meille kaikille on kuitenkin taivas, maailman katto, jonka alla me kuljemme ja oleilemme juuri tälläkin hetkellä.

Luonnossa voi kulkea monin eri tavoin, ja luonnon voi myös kokea monin eri tavoin. Näinä päivinä sen merkitys meille ihmisille on tullut entistä tärkeämmäksi. Se muistuttaa olemassaolollaan, että maailmassa on paljon hyvää, kaunista ja arvokasta. Luonto antaa toivolle kasvot. Tunteelle, joka on hyvin häilyvä - välillä vahvempi ja taas toisessa hetkessä hennompi. Sitä muokkaa ja säätelee vuoroin epävarmuus ja vuoroin usko hyvään ja positiiviseen. Ne kamppailevat sisällämme, ja siksi toivon kipinäkin muuttaa muotoaan. Kaikkeen emme voi omalla toiminnallamme ja teoillamme vaikuttaa, siksi toivo ja toiveikkuus ovat se voimavara, joka auttaa meitä kulkemaan eteenpäin. Luonto on ympäristönä mitä paras toivon kipinän ja pilkahduksen ylläpitäjä ja kasvattaja.