Unelmat ja haaveet - elämän kantava voima

27.08.2019

Unelmat ja haaveet ovat eräänlainen mittari ja osoitus siitä, että meillä on vielä tahtoa elää, kokea ja nähdä - saavuttaa jotain sellaista, joka ei ole vielä toteutunut, mutta joka välillä piiloilee ja välillä näyttäytyy meidän sisäisessä maailmassamme. Me jokainen tarvitsemme unelmia ja haaveita, sillä niiden voimalla jaksamme ja voimme paremmin. Yksilölle on tärkeää olla tähtäimessä jokin saavutus tai porkkana, jota kohti mennä. Sen ei tarvitse olla materiaa, kallista eikä mitään epärealistisen saavuttamatonta, vaan haave voi olla hyvin vaatimatonta, pienimuotoista ja helposti saavutettavissa. Tärkeintä on, että haaveet ja unelmat ovat itsesi näköisiä ja juuri sinun tarpeittesi ja arvojesi mukaisia eikä kenenkään muun asettamia tai toivomia.

Me ihmiset kuljemme ja lähdemme helposti kulkemaan muiden asettamien normien ja tavoitteiden mukaista elämää, sellaista yleisesti hyväksyttyä ja tavoiteltavaa. Toisaalta meistä moni elää päivästä toiseen hyvin rutiininomaista ja mekaanisesti samaa toistavaa elämää, jossa kiire, velvoitteet ja stressi ovat läsnä. Olemme kaikkinensa melko rationaalisia yksilöitä, mielestäni joskus aivan liikaakin. Meillä tulisi olla enemmän uskallusta ja rohkeutta hypätä kohti uusia ja ennenkokemattomia asioita ja seikkailuja - tehdä elämästämme omannäköinen ja sitä myöten ainutlaatuinen.

Elämä on kaikkinensa melko lyhyt. Mitä vanhemmaksi tulee, sitä enemmän sen oivaltaa. Toisaalta elämä on suurin lahja, jonka voimme saada. Se on usein liian itsestään selvää, sillä emme näe muuta vaihtoehtoa. Joskus meidät pysähdyttää oma sairastuminen, läheisen tai kanssakulkijan sairastuminen tai poismeno tai jopa mediasta pompahtavat uutiset elämän tragedioista ja katastrofeista. Hetkellisesti tajuamme, että elämämme on tässä ja nyt, ja sitä pitäisi elää mahdollisimman kokonaisvaltaisesti, mikä ei tarkoita mielessäni samaa kuiin tehokkaasti, sillä tehokkuus ja liiallinen suorittaminen vievät elämältä iloa, valoa ja pienien, arvokkaiden asioiden näkemistä.

Jos et ole itsellesi ankara, sitä mahdollisesti on joku muu lähelläsi. Meidän ei tulisi antaa kenellekään muulle valtaa vaikuttaa ja manipuloida tai ohjata liikaa elämäämme. Meidän tulisi olla itsevaltiaita itsemme ja elämämme suhteen. Tämä ei tarkoita, että emme ottaisi muita ja muiden mielipiteitä ja ajatuksia huomioon, sillä elämämme on täynnä erilaisia suhteita, joissa on tärkeä myös kyky empatiaan, epäitsekkyyteen ja toisesta välittämiseen ja auttamiseen. Silti mikään suhde ei saa alkaa vaikuttaa liikaa sinun elämääsi ja haaveisiisi.

Usein ihmiset saattavat käsittää, että unelmoiminen olisi joko epärealistista haaveilua jostain, jota ei ole olemassa tai joka ei ole mahdollista tai jatkuvaa nälkää saada ja toteuttaa lisää ja lisää. Unelmien ja haaveiden toteuttaminen pitää elämässä kiinni, aktiivisena sekä uskaliaana ja rohkeana uusille ratkaisuille, muutoksille ja toteutumisille. Kuitenkaan se ei saa olla liian määrätietoista, tavoitteellista ja eteenpäin pyrkivää, jotta siitäkin ei tulisi liian kuormittavaa. Kuten kaikessa elämässä, myös tässäkin rajanveto ja omien voimavarojen oivaltaminen ja tiedostaminen ovat ensisijaisen tärkeitä. On hyvä osata nauttia arkipäivän iloista ja pienimuotoisten haaveiden toteutumisista, eikä kaiken tarvitse olla aina suuren suurta

Itselleni haaveet ja unelmat ovat elämän kantava voima, ja niiden avulla, myötävaikutuksella ja ohjaamina suuntaan katsetta aina tulevaan. Mitä vanhemmaksi tulen, sitä rohkeammin ja herkemmin olen valmis haaveitteni toteuttamiselle. Toisaalta haaveiden ja unelmien toteuttaminen ei katso ikää, vaan se on mahdollista meille kaikille, kun vain löydämme riittävästi uskoa itseemme ja tahtoa muutokselle tai elämän lisälle. Aina kysymyksessä ei kuitenkaan ole muutos, vaan meille sopiva täydennys, joka tekee elostamme ja olostamme onnellisemman, tyytyväisemmän ja tasapainoisemman. <3