Välittämisen kipeä puoli

11.02.2020

Välittämistä tarvitaan tähän maailmaan, samoin kuin huolenpitoa ja rakkautta. Välittäminen on tunnetila, joka luo sekä sitä tuntevassa että itse välittämisen kohteessa pääasiallisesti positiivisia ja onnea tuovia tuntemuksia. On tärkeää, että yksilöllä on joku ja joitakuita, joista hän välittää. Samoin henkilö, joka tuntee saavansa välittämistä osakseen, tuntee olonsa turvalliseksi ja merkitykselliseksi.

Kuitenkin välittämisellä on myös kääntöpuolensa, niin sanottu kipeä puoli, jota harvoin tulee ajatelleeksi muulloin kuin sen konkreettisesti kokiessa ja tuntiessa. Välittäminen on voimaannuttavaa ja hyvää mieltä tuottavaa, mutta välittämisen kohteelle jotain ikävää sattuessa, välittäminen muuttaakin muotoaan, ja se muuttuukin riipaisevaksi, tuskalliseksi, ahdistusta ja pelkoakin aiheuttavaksi tunnetilaksi. Yhtäkkiä välittämisen tunnetila muuttuu huoleksi, jonka suuruus yllättää ja voi jopa lamaannuttaa sitä tuntevan. On vaikea keskittyä mihinkään muuhun, sillä huoli rakkaan terveydestä, pahoinvoinnista tai huonosta elämäntilanteesta, täyttää mielen ja ajatukset, ja kaikki muu jää taka-alalle. Mitä enemmän välittää ja rakastaa, sitä enemmän tällaisessa tilanteessa tuntee pahaa oloa ja kipeitä tunteita.

Vastaava välittämisen kipeä puoli ilmenee myös silloin, kun parisuhteessa rakastamasi yksilö hylkää sinut, ja hänen välittämisensä sinua kohtaan hiipuu ja päättyy. Omat tunteet ovat edelleen vahvat, luottavaiset ja yhteiseen hyvään uskovat, mutta toinen osapuoli näkeekin asiat ihan eri tavalla. Silloin hylätyksi tulemisen tunne ja oman välittämisen vahvan tunnetilan kuplan puhkeaminen aikaansaavat pettymystä, katkeruutta ja jopa vihaa. Epäoikeudenmukaisuus, jonka oma vahva välittämisen tunne ja toisen välittämisen muutos synnyttävät, tulee päällimmäiseksi ajatukseksi. Oma välittämisen tunnetila pirstaloituu ja hajoittaa näin omaa itsetuntoa, identiteettiäkin, uskoa elämän hyvyyteen ja luottamusta toiseen ihmiseen.

Kun yksilö antaa itselleen luvan välittää ja rakastaa, hän samalla vertauskuvallisesti lähtee kulkemaan jäällä, jonka kestävyyttä ei voi täysin tietää. Rohkeus ja uskallus mennä eteenpäin ja luottaa sen kestävyyteen voidaan rinnastaa paljolti välittämisen tunneprosessiin. Annat toiselle itsestäsi ja luotat suhteen kestävyyteen, mutta olet silti avuton ja haavoittuvainen toisen tunteiden kohteena. Et voi kontrolloida, määrätä ja vaatia toiselta yhtään enempää, kuin mitä hän itse konkreettisesti tuntee. Ja joskus tämä aluksi voimakas tunnetila muuttaakin muotoaan eikä kestäkään ikuisesti. Välittämisen tielle lähtiessäsi otat suuren riskin, joka joskus kannattaa ja joskus rikkoo sinua enemmän kuin osasit odottaa.

Kun saat lapsen, välittämisen vahvuus on niin suuri ja kestävä, että sitä ei mikään saa rikottua. Sen tuntee jo lapsen syntyessä, mutta lapsen kanssa eläessä ja häntä hoivatessa ja kasvattaessa välittämisen ja rakkauden tunne koko ajan vain voimistuu ja sitoo teitä toisiinne luonnostaan, tunnetasolla. Tässä tapauksessa välittämisen kipeä puoli onkin enemmän sitä, että rakkauden suuruus ja voimakas huolenpito eivät aina auta oman lapsenkaan elämäntien kulkua. Vastaan tulee vastoinkäymisiä, sairauksia ja pettymyksiä, joita vanhempana ei valitettavasti voi pyyhkiä pois, mutta niiden aiheuttaman tuskan ja pahan olon tuntee sitäkin voimakkaammin sisimmässään. Ja tämä välittämisen kipeä puoli kulkee mukanamme niin kauan kuin elämme. Koska kukaan ei välty tässä elämässä myöskään niiltä negatiivislta kokemuksilta. - ei edes lapsemme, vaikka sitä niin suuresti toivoisimmekin.

Kevät on antanut jo viitteitä tulostaan. Aurinko on paistanut jo useita tunteja päivässä, ja valkoiset hanget sädehtivät sen loisteessa. Mitä enemmän aurinko paistaa, sitä enemmän tuntee sen myötä iloa ja valoa myös sisimmässään. Mieli halajaa koko ajan ulos ja luontoon. Ja kun sinne pääsee, ei sieltä tahtoisi lähteä pois ollenkaan. Ympärillä ovat valo, kirkkaus ja puhtaus. Kaikki elementtejä, jotka tuottavat mielihyvää ja sytyttävät positiivista energiaa.

Aivan kuten auringon säteilyn ympäröimänä, myös välittämisen ympäröimänä on hyvä ja levollinen olla. Vaikka välittämiselläkin on pimeät, kipeät puolensa, on sen hyvää tekevä vaikutus kuitenkin elämän ja yksilön hyvinvoinnin perusta. Mitä enemmän välitämme, huolehdimme ja näytämme välittämisen vahvuuden lähimmäisillemme ja kanssakulkijoillemme, sitä paremmin ja tasapainoisemmin he voivat ja niin myös sinä itse. Olkaamme aurinkoja toisillemme ja antakaamme välittämisemme tuntua, näkyä ja kuulua. ❤️